• Немате производи во кошничката.
TOP

МОРАМЕ ДА РАБОТИТЕ!Милан Мијалковиќ организираше и плати 10 работници на црно, од виенските улици, да се наместат во галерискиот простор, покрај 10 дрвени кутии. По некое време, работниците се качија на кутиите, а подоцна и влегоа во нив. Кутиите, со димензии 60 х 60 х 130 см, беа така димензионирани за да можат мажите кои беа качени, да стојат едвај под нискиот таван.

Потоа стуткани во кутиите, работниците почнаа да работат со машините: црвените балони се надувуваа, се издишуваа, летаа од кутиите, се движеа слободно, за на крајот, сите да паднат на подот.

Милан Мијаловиќ е роден во Скопје во 1982 година. Студирал архитектура во Скопје и Виена. Мијалковиќ ги локализира разгорените или латентни конфликти во рамките на одредено опкружување и работите со нив на продуктивен начин. Целта на неговата критичка пракса е да отвори други простори на перцепција.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ