• Немате производи во кошничката.
Неделен Културен Информатор за 21.11 - 27.11.22 | Skala Magazine

НЕДЕЛЕН КУЛТУРЕН ИНФОРМАТОР ★ 21.11 – 27.11


[сите болдирани наслови се активни линкови до официјалниот евент]ПОНЕДЕЛНИК •21.11.2022
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Флукс – Ана Трајковска, Ивана Самандова / Музеј на град Скопје
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Инструменти на моќта- Работникот и неговите права во услови на глобална економска криза / Мобилна галерија на ЦСУ / CAC Mobile Gallery
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам”
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Места на дарежливост -трансформативни станици / КСП Центар – Јадро


ВТОРНИК • 22.11.2022
19:30 / ИЗЛОЖБА / „СКОПЈАНИ“ – втора изведба / Public Room
20:00 / МУЗИКА / Концерт на Ивона Нацевска – сопран, Андреј Наунов – пијано / Национална опера и балет
20:00 / МУЗИКА / ПРОМОЦИЈА НА „Филмски песни“ од ДЕЈАН ТРАЈКОСКИ / МКЦ
20:00 / МУЗИКА /Жена творец / Филхармонија
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Флукс – Ана Трајковска, Ивана Самандова / Музеј на град Скопје
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Места на дарежливост -трансформативни станици / КСП Центар – ЈадроСРЕДА • 23.11.2022
19:00 / ИЗЛОЖБА / Промоција на „Нова Атлантида“ од Петре Бакевски / Младински Културен Центар
19:30 / МУЗИКА / Промоција на книгата „Денот кога го изедовме Бога“ од Гордана Јовиќ – Стојковска / Културно информативен центар
20:00 / МУЗИКА / André Rieu / Борис Трајковски Спортска Сала
20:00 / TEATAР / Чудна случка со кучето во ноќта / Драмски Театар
23:00 / ЛИТЕРАТУРА / Трибина „Новиот прозен (женски) книжевен бран: жената и градот“ / Институт за македонска литература
23:00 / ЛИТЕРАТУРА / Концерт на гудачки квартет Филхармонија / Македонска филхармонија
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Флукс – Ана Трајковска, Ивана Самандова / Музеј на град Скопје
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Места на дарежливост -трансформативни станици / КСП Центар – ЈадроЧЕТВРТОК • 24.11.2022
15:00 / МУЗИКА / LIVEUROPE FESTIVAL/ Младински Културен Центар
20:00 / ТЕАТАР / АЗНО / Филхармонија
20:00 / ИЗЛОЖБА / 17. АКТО фестивал. ГРИЖАТА И ЗАЕДНИЧКИТЕ ПРОСТОРИ / Архитектонски Факултет
21:30 / ИЗЛОЖБА / Промоција на студијата „Сите драјвери вклучени!“ и разговор за македонската литература во превод / КСП Центар -Јадро
22:00 / ИЗЛОЖБА / НА ЧИЈА СТРАНА СИ? : За неврзаната деколонијална констелација / Македонска Опера и Балет
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Флукс – Ана Трајковска, Ивана Самандова / Музеј на град Скопје
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Студентска уметничка изложба инспирирана од ликот и делото на Лазар Личеноски / Куќа Музеј Лазар Личеноски
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Места на дарежливост -трансформативни станици / КСП Центар – ЈадроПЕТОК • 25.10.2022
19:00 / ЛИТЕРАТУРА / Промоција на книгата „Празно место“ од Снежана Стојчевска
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Места на дарежливост -трансформативни станици / КСП Центар – Јадро
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ


САБОТА 26.11.2022
12:00 / МУЗИКА / МАГИЧЕН ГЛАС/ Филхармонија
19:00 / ТЕАТАР / Dancing (Talking) Table / Национална Галерија На Македонија – Мала Станица
20:00 / ЛИТЕРАТУРА / Книжевна дружба со Јулијана Величковска / Буква
21:00 / МУЗИКА / Georgi Sareski Quartet / Public Room
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦ


НЕДЕЛА • 27.11.2022
19:00 / ИЗЛОЖБА / МУЗИКА / Сетила 2.0 / КСП Центар Јадро
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Теофил Шулајковски Тофе – Ретроспективна изложба / Чифте амам
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Пејзажи – Дејан Иванов-Маргуш / КИЦ
[во тек] / ИЗЛОЖБА / Mелек – аудио-визуелна инсталација – Адем Салиу / КИЦКОНКУРСИ


ФЕСТИВАЛИ

 ____
ПРИГОТВИЈА

Уредник на рубрика: Марија Пејоска
Илустрација: Андреј Павлов

 

 

Скала Магазин е прва студентска платформа за дизајн и современа уметност, отворена за промоција на домашните млади креативци, поврзување на студентите и независните артисти со организациите и компаниите, како и следење и поддржување на културните настани и сцена.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ