• Немате производи во кошничката.

ЧИТАНКА // 003 // Уметноста на возможното

Серија од аудио-визуелно претставување на текстови, колумни и есеи, објавени дигитално и во првото печатено издание на „Скала магазин“.


— —

Уметноста на возможното е вториот текст од серијата на текстови од областа на интелектуалната сопственост. 

Интелектуалната сопственост се однесува на креациите на човечкиот ум. Вообичаено, во рамките на интелектуалната сопственост разликуваме две групи на права.
Во претходниот текст, разговаравме за aвторот како еден од субјектите кој ужива заштита според правото на интелектуалната сопственост. Со тоа, ја анализиравме правната дефиниција на поимот, правните квалификации и условите за признавање на авторството. Во овој текст ќе разговаравме зошто тоа не е секогаш така.

. 


 

ЧИТАНКА // 003  
РЕЖИЈА: Дејан Џолев
МОНТАЖА: Виктор Стојков

ЧИТА: Ана Голејшка Џикова
ТЕКСТ: Уметноста на возможното
АВТОР: Кристина Крагујевска / Скала магазин бр. 1

Овој проект е поддржан од Democracy Lab. Мислењата, откритијата и заклучоците или препораките изнесени овде се на авторите, и не ги одразуваат оние на Democracy Lab.

 

Скала Магазин е прва студентска платформа за дизајн и современа уметност, отворена за промоција на домашните млади креативци, поврзување на студентите и независните артисти со организациите и компаниите, како и следење и поддржување на културните настани и сцена.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ