• Немате производи во кошничката.

Поткаст: Студент Vs. Ментор [Е01] // Немања Пејиќ Vs. Гордана Вренцоска [Графички дизајн]

Студентите испрашуваат - менторите одговараат!

„Студент VS Ментор“ е нашата нова видео рубрика каде што студентите на SKALA School [поранешно „Џолев и уметностите“] имаат можност да поразговараат еден на еден со менторите и да ги прашаат згодни и незгодни прашања.

 

 

АКАДЕМИЈА: Графички дизајн [погледни повеќе]
ПРЕДМЕТ: Методологија на дизајн
МЕНТОР: Гордана Вренцоска
СТУДЕНТ: Немања Пејиќ

-- -- 
Гордана Вренцоска е дипломирана сликарка и уметница со широк распон на креативните крилја. Таа е основач и претседател на Македонскиот совет за дизајн. Автор е на познатиот плакат за Скопскиот џез фестивал во 2002 година и визуелниот идентитет за Скопскиот филмски фестивал во 2008. Ја доби престижната стипендија Чивнинг, каде магистрирала дизајн на Central Saint Martins School of Art & Design.

Во 2014 доби и реномиран грант за уметници од фондацијата Pollock-Krasner, Inc. од Њујорк. Победничка е на натпреварот за дизајн на шапка кој го распиша британската компанија за чај, Тwinings. Авторка е на бројни уметнички и дизајнерски проекти, стручни и научни текстови, како и на книгата „Македонски визуелен идентитет: дизајнот како можност за еволуција на традициите од визуелното културно наследство“. Изложувала свои дела во многу европски и светски градови. 

Редовен професор е по визуелна уметност и дизајн и деканка на Факултетот за арт и дизајн при Европскиот универзитет во Скопје.

VS.

Немања Пеијќ љубител на уметноста и фотографијата кој своето средно образование го завршува во државното средно уметничко училиште „Лазар Личеноски“ на смерот сликарство. Денес е студент на Академијата за графички дизајн при школата за дизајн и уметност - Скала, додека пак своето слободно тату-артист.-- -- 
ТВ РЕДАКЦИЈА

РЕЖИЈА: Мартин Чичовски
КАМЕРА И ТОН: Ана В’чкова
МОНТАЖА: Мартин Чичовски
АНИМАЦИЈА: Андријана Антова
АСС. Немања Пејиќ

SKALA SCHOOL
2023


Ние сме SKALA School 
11 Години // Академии за дизајн [прочитај повеќе] 

Скала Магазин е прва студентска платформа за дизајн и современа уметност, отворена за промоција на домашните млади креативци, поврзување на студентите и независните артисти со организациите и компаниите, како и следење и поддржување на културните настани и сцена.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ