• Немате производи во кошничката.
милена петковска скала дизајн флу

НА СКАЛИЧКИ СО МИЛЕНА ПЕТКОВСКА


ЕДНАШ МЕСЕЧНО, „НА СКАЛИЧКИ“ ГО РАЗГЛЕДУВАМЕ ПОСЛЕДНИОТ ПРОЕКТ ВО ПОРТФОЛИОТО НА СТУДЕНТ ПО ДИЗАЈН ВО „СКАЛА“.

Седнавме на скалички со Милена Петковска и лесно потонавме во разговори за јавето и сонот, за потсвесното и за повеќеслојноста на човечката психа. Милена е тековен студент на Академијата за UX/UI+ дизајн во Скала, како и веќе дипломиран графичар од Факултетот за ликовни уметности во Скопје.

Повод за нашиот разговор беше нејзиниот последен проект насловен: „Танцот зад завесата: Синтеза од јавето и сонот“ којшто беше истражување и изведба во рамките на нејзиниот дипломски труд. Овој проект претставува сложена синтеза на медиуми и содржини, токму како и тематиката којашто ја обработува.


За делото и идејата…


Танцот зад завесата: Синтеза од јавето и сонот е мултидимензионално уметничко дело коешто комбинира графика, колаж, цртежи, поезија и тактилни елементи, со цел истражување на сложената врска помеѓу соништата и реалноста. Ова дело е дел од мојот дипломски проект и е создавано под менторство на проф. д-р Славица Јанешлиева. Главната идеја се врти околу навлегување во длабочините на човековата свест, соочување со загадочната природа на соништата и покана кон гледачите да размислуваат за меѓусебната поврзаност на историјата, филозофијата и личното искуство во доменот на соништата.


За инспирацијата…


Инспирацијата за „Танцот зад завесата“ произлезе од мојата долгогодишна фасцинација со соништата и длабокото влијание што тие го имаат врз мојот живот. Парализата при спиењето (sleep paralysis) особено, е повторливо искуство за мене коешто поттикна длабока рефлексија за пресекот меѓу свеста и потсвеста. Самиот наслов го отсликува скриениот квалитет на соништата („Зад завесата“) и сложената, динамична природа на нивната интеракција со реалноста („Танцот“). Ова го опфаќа моето лично патување низ истражувањето, интроспекцијата и она коешто овој проект го претставува за мене.


За процесот на креирање…


Процесот на создавање беше континуиран, во постојатно развивање, комбинирајќи го истражувањето со личната интроспекција. Оригиналната идеја за истражување на соништата преку различни уметнички медиуми остана конзистентна, додека елементите како тактилното ангажирање се појавија и еволуираа во текот на истражувањето. По неколку менторски сесии со проф. Јанешлиева, одредени визуелни елементи и наративи беа создадени за да ја рефлектираат сложеноста на соништата, спојувајќи ги надреалните слики со симболичните мотиви и поезијата. Овој процес имаше за цел да создаде еден кохезивен наратив.


визуелни уметности-академија-ана стојанова-андреј арсенков Академија за визуелни уметности Скала - школа за дизајн!


За медиумот…


Идејата зад комбинирањето на повеќе медиуми, беше да се создаде богато и уникатно искуство коешто ја одразува повеќеслојната природа на соништата. Секој медиум – графика, колаж, цртеж и поезија – придонесува за уникатна перспектива, овозможувајќи слоевито истражување на свеста. Оваа комбинација ја отсликува сложеноста на човечката психа и ги охрабрува гледачите да се вклучат во уметничкото дело и на интелектуално и на емоционално ниво. Интерактивната природа на тактилните елементи, како што се шевовите, поттикнува подлабока врска помеѓу публиката и уметничкото дело, повикувајќи на активно учество.


За идните творечки планови…


Планирам една пауза од уметничкото изразување, за време на којашто ќе одвојам време за истражување надвор од креативната област. По враќањето, имам за цел да ги „наполнам“ моите идни дела со новооткриени перспективи и искуства, збогатувајќи ги моите уметнички проекти со различни влијанија. Додека одредени теми остануваат отворени, очекувам континуиран фокус кон темите за свеста, симболизмот и егзистенцијалното истражување. Во блиска иднина, очекувајте период на размислување и личен раст, проследен со враќање кон уметноста со обновена страст и погледи коишто ќе ги обликуваат моите идни креативни потфати.


на скалички со-милена-петковска-академија за ux/ui дизајн-скала магазин-скала скул
,,Најди ме” — техника: линорез


на скалички со-милена-петковска-академија за ux/ui дизајн-скала магазин-скала скул
,,Визии за смртноста” — комбинирана техника


,,Види ме” — техника: линорез


графички дизајн-академија-скала-трајче стојанов-марија шестакова-скала Академија за графички дизајн Скала - школа за дизајн!
,,Диабло” — техника: линорезOТВОРЕН ПОВИК
РУБРИКА: // НА СКАЛИЧКИ

ПРИЈАВИ СЕ ТУКА
_____
Пишува и разговара: Стефан Божиновски
Фотографија: Ана В'чкова
Асистент на фотографија: Стефан Божаров, Тео Костовски

_____
Скала магазин
2024


Скала Магазин е прва студентска платформа за дизајн и современа уметност, отворена за промоција на домашните млади креативци, поврзување на студентите и независните артисти со организациите и компаниите, како и следење и поддржување на културните настани и сцена.

ПОВЕЌЕ ОД АВТОРОТ